[REQ_ERR: 403] [KTrafficClient] Something is wrong. Enable debug mode to see the reason. Gimnastik untuk mata – 7 latihan terbaik untuk memulihkan dan memperbaiki penglihatan – Thegirlsbook

Gimnastik untuk mata – 7 latihan terbaik untuk memulihkan dan memperbaiki penglihatan

Hari ini, ramai orang luangkan kebanyakan masa kerja mereka di komputer. Ini memerlukan maksimum ketegangan mata, dari mana kita mengalami rasa tidak selesa, kekeringan, keletihan. Ini seolah-olah tidak penting tanda-tanda tanda-tanda pertama dari masalah penglihatan.

Bahkan jika seseorang telah seratus peratus penglihatan, yang masih dia perlukan rehat penuh untuk mata. Khas untuk mata akan membantu dalam hal ini.

Mata kerja-kerja terima kasih kepada otot-otot, dan otot-otot perlu dilatih. Ia adalah lebih baik untuk melakukan pergerakan mata di pagi atau malam sebelum tidur. Ulangi setiap latihan 5-30 kali, mulai dari yang kecil, secara beransur-ansur menambah beban. Itu gerakan yang halus, tanpa bajingan, ia adalah berguna untuk berkedip antara latihan. Dan jangan lupa untuk mengambil off kacamata atau lensa kontak.

7 Latihan Terbaik untuk Mengekalkan, Memulihkan dan Memperbaiki Penglihatan:

Latihan 1. LANGSIR
Blink dengan cepat dan mudah selama 2 minit. Membantu untuk melancarkan peredaran darah.

Latihan 2. LIHATLAH KE LUAR TINGKAP
Kami membuat titik keluar plastisin dan mengukir di kaca. Kita pilih objek yang jauh di luar tingkap, melihat ke jarak yang jauh untuk beberapa saat, kemudian melihat titik. Kemudian, anda boleh merumitkan beban dengan memberi tumpuan kepada empat objek yang berada pada jarak yang berbeza.

Latihan 3. MATA BESAR
Kita duduk lurus. Kita tutup mata ketat untuk 5 detik, kemudian mereka terbuka lebar. Ulangi 8-10 kali. Menguatkan kelopak mata otot, melancarkan peredaran darah, relaksasi otot mata.

Latihan 4. URUT
Dengan tiga jari tangan masing-masing, tekan ringan di atas kelopak mata, selepas 1-2 saat, keluarkan jari-jari dari kelopak mata. Ulangi 3 kali. Meningkatkan peredaran kalau cecair.

Latihan 5. URUTAN HIDRO
Dua kali sehari, di pagi hari dan di malam hari, kita bilas mata kita. Di pagi hari – pertama kali dengan nyata air panas (tanpa terbakar!), kemudian sejuk. Sebelum pergi ke tempat tidur, semuanya secara terbalik: bilas dengan sejuk, maka air panas.

Latihan 6. MELUKIS GAMBAR
Pertolongan pertama untuk mata – dekat dengan mereka untuk beberapa menit, dan bayangkan sesuatu yang menyenangkan. Dan jika anda menggosok tapak tangan anda dan tutup mata anda dengan hangat tapak tangan, menyeberang jari-jari anda di dahinya, kesan akan menjadi lebih jelas.

Latihan 7. “MATA MENEMBAK” (seperti ilustrasi)

mata-latihan

Kami melihat ke atas dan bawah dengan maksimum denyut.
Lukiskan bulatan di arah jam dan kembali.
Menarik pepenjuru dengan mata anda.
Menarik persegi dengan mata anda.
Pandangan berikut arc – cembung dan cekung.
Kita bulatkan belah ketupat dengan mata kita.
Kami menarik busur dengan mata kita.
Menarik huruf S – pertama dalam kedudukan mendatar, kemudian dalam posisi vertikal.
Kami menarik tegak arcs dengan mata kita, arah jam pertama, maka lawan.
Kita melihat dari satu sudut yang lain bersama-sama penjuru persegi.
Kita mengurangkan murid-murid ke jembatan hidung dengan semua kekuatan kita, membawa kita jari lebih dekat ke hidungnya.
Kita sekelip kelopak mata kita sering, sering – seperti rama-rama mengepakkan sayapnya.
Apabila bekerja pada komputer, anda perlu ingat berikut:
setelah setiap latihan, anda harus duduk dengan mata ditutup selama satu menit;
pengisian untuk mata apabila bekerja pada komputer dijalankan 2 kali sehari pada masa yang sama;
ikuti pergerakan – itu denyut harus maksimum;
jika anda sentiasa bekerja di komputer, mengambil pendek menit istirahat setiap 40 menit, sekurang-kurangnya dalam satu jam.